Jdi na obsah Jdi na menu

O nás - Sharpeiích

O šarpejích koluje mnoho pověr, některé se týkají jejich zdraví, jiné jejich povahy. Následující řádky by si měli pozorně přečíst zájemci o toto plemeno.

Šarpejům se musí vytírat faldíky: Pravdou je, že šarpejům voda nesvědčí, přirozeně nemají vodu v lásce, pokud prší, je obtížné je dostat ven na vycházku, úzkostlivě obcházejí kaluže a vášniví plavci také nejsou. Ovšem jako u každého plemene, i zde se najdou vyjímky. Osobně znám šarpeje čuňátka, kteří hupnou do kaluže nebo bahna když mají tu možnost, znám šarpeje, kteří kvůli kachně přeplavou řeku nebo skočí do jezírka, ale obecně to není tomuto plemeni vlastní.

Pověra o vytírání faldíků pochází z dob, kdy u nás byl šarpej velice módním plemenem a pořizovali si ho lidé, kteří o něm moc nevěděli, nevhodnou stravou a péčí měli tito šarpejové kožní obtíže, kdy bylo součástí léčby potřeba postižená místa otírat. Zejména u velmi vrásčitých jedinců bylo časté, že v letních horkých měsících se tyto faldíky zapařovaly a snáz se vytvářely různé dermatitidy či kvasinková onemocnění. Tento stav bych připodobnila stavu kůže u velmi obézního člověka, který se potí a jeho kůže nemá možnost dost větrat.

Zdravý šarpej, který je správně krmen a netrpí alergiemi, obvykle nemá s kůží problémy. Tento fakt potvrdí jak veterinární lékaři, tak špičkoví chovatelé tohoto plemene.

Vzpomínám si také na jeden názor, který jsem osobně slyšela „šarpej smrdí„, ovšem po dalším průzkumu byla potvzena má domněnka, zmíněný pes trpěl četnými kožními problémy, které byly zdrojem zápachu. Šarpej naopak skoro vůbec nepáchne, říká se že má lehký kočičí odér, který není u ostatních psů moc populární. Já své 2 psy koupu 2x ročně obvykle v době línání, kdy se jim uvolňující se srst mnohem víc mastí a koupel v tomto období od starých chlupů rychleji pomůže a pejska příjemně promasíruje, ovšem pro kluky to velký zážitek není, protože k vodě mají více než negativní vztah.

Šarpej je agresivní bojový pes: Primárně šarpej není bojové plemeno, v podstatě je i nevhodně zařazen ve skupině II. FCI mezi společenská plemena. Správné zařazení pro šarpeje by bylo do skupiny V. FCI – primitivní plemena, kde je např. jeho čínský příbuzný čau-čau, německý příbuzný eurasier (věděli jste že eurasier má také modrý jazyk?), japonská shiba-inu nebo africký neštěkající basenji.

Z historie plemene shar-pei je známo, že tento pes nebyl bojovným plemenem, ale byl ochráncem a hlídačem prostých obyvatel staré Číny a jejich stád. Dodnes je šarpej výborným hlídačem, jeho silný hlas za vraty, nebo dveřmi bytu zní hrozivě a navozuje dojem, že hlídač je alespoň metrová doga. Na druhou stranu šarpej je veliký pohodář, který vchodové dveře bytu zalehne a svůj čas o samotě klidně prospí.

Ale zpět k agresivitě psa. Já tvrdím, že agresivního psa dovede vychovat jen člověk, ať už vědomě cíleným výcvikem nebo nevědomě špatnou výchovou. Šarpej je tvrdohlavý a z toho vyplývá jeho horší ovladatelnost. Pro člověka, který je zvyklý na přirozenou poslušnost boxera nebo ovčáka může být šarpej oříškem, protože než se rozhodne splnit váš povel musí si dobře zanalyzovat jestli se mu to vyplatí. Osobně doporučuji metodu pozitivní motivace. Váš šarpej ochotně na povel přiběhne, když bude vědět, že za to dostane něco na zub.

Šarpej je dominantní, zejména pejsci mají k dominanci sklony a z toho se může vyvrbit stav, kdy se šarpej dostane snadno do konfliktu, protože prostě dokazuje jiným pejskům, že šéfuje on. „Výhodou“ je, že v boji dopadne obvykle mnohem hůř než jeho soupeř. Díky kožnaté tlamě se mu obtížně zakusuje do protivníka, zato soupeř má skvělé pole působnosti, volná kůže jak na hlavě, tak na krku přímo vybízí k pohodlnému zakousnutí se. Nemusíte ale mít strach, kůže šarpeje se výborně a rychle hojí a díky sníženému prahu bolesti si málokdy pejsek uvědomí, že je zraněn. Možná proto tohoto psa používali lidé k boji pro zábavu (něco jako dnešní kruté kohoutí zápasy, nebo zápasy pitbullů), stavěli ho proti medvědům nebo jiným psům. Tito psi ale byli nadrogovaní, aby byli agresivní a v boji dlouho vydrželi. Znovu opakuji, šarpeje k agresivitě vychovává pouze člověk!

Zvláště u pejsků z útulku je třeba zjistit zda projevuje agresi vůči psům, fenám, jiným zvířatům nebo dokonce lidem. Špatná zkušenost zůstává u inteligentního šarpeje dlouho zapsána a obtížně se překonává, nicméně cílenou výchovou, tréninkem a láskou lze alespoň částečně potlačit.

Šarpej pořád vrčí: Toto je velmi častá pověra, která pochází od typického zvukového projevu šarpeje. Šarpej totiž pochrochtává, někdy víc někdy míň. Když venku čuchá, tak mu občas „uklouzne“ takový chrocht, že se i okolní pejskaři polekají, ale to prostě k šarpejovi patří stejně neoddělitelně jako chrápání. Pokud jste měli kdy dojem, že váš partner chrápe, zkuste spát v jedné místnosti s roztomilým šarpejem, nezkušený asi oka nezamhouří :) Štěňátka obvykle chrápou víc a intenzivněji než dospělí jedinci, protože ještě nemají dorostlý nosík a dýchání mají obtížnější. Toto je naprosto obvyklý projev všech „krátkonosých“ zmuchlaných plemen např. francouzských buldočků, boxerů, mopsíků nebo pekinézů. S tím se prostě musí při pořízení šarpeje počítat.

Vrásky šarpejů jsou uměle dodělané veterinářem: Nevím jestli si tenhle blud vůbec zaslouží nějaké objasnění, protože pochází od naprostých neznalců plemene. Pravdou je opak; pokud je šarpej vrásčitý příliš, pak je nutné mu pomoci např. svorkováním víček, aby oči štěňat zůstala otevřená. Nebo dokonce chirurgickou úpravou víček, případně plastikou vrásek na hlavě, kdy se kůže musí celá zvednout a uchytit tak, aby pes měl otevřené oči. Jedinou prevencí těchto zákroků je pečlivý výběr jedince, pokud možno i seznámením se s rodiči psa, což v dobách internetu a u slušných chovatelských stanic není problém. Bohužel častým důvodem proč se zrovna šarpej odcitne v útulku je nezvládnutí těchto či jiných zdravotních problémů.

Pokud se rozhodnete pořídit si šarpeje, je nutné si uvědomit, že na tomto psovi nelze šetřit a není to pes, který by byl spokojený sám na dvorku. Šarpej je ve své podstatě společenský jedinec, který i když většinu dne prospí, tak nejraději ve vaší přítomnosti. Šarpej vás vždycky nadšeně uvítá doma a bude vás milovat za trochu vaší lásky a dobrotky v misce :) Tento faldatý jedinec je schopen ve vaší domácnosti akceptovat i jiné tvory, např. kočičku, králíka nebo jiné pejsky, ale je lepší ho zvykat už od útlého věku, starší pejsek se může cítit uražen, že není ten hlavní a jediný důležitý člen smečky.

Stručně řečeno. Kdo má jednou šarpeje, nedovede už bez něj žít.

 

Náhledy fotografií ze složky Tara